Sidor

måndag 26 mars 2012

Förskolepadda - bra tips och idéer

Mycket bra apptips, länkar och grundläggande guider hittar man på Förskolepadda. Sidan drivs av en förskollärare som också bloggar om sitt arbete med iPad i förskolan, vilket är inspirerande läsning. Det handlar bland annat om samspel och turtagning. Man får även uppslag på hur man kan använda kameran i iPaden, vilken förstås kan vara en stor tillgång i träningen av autistiska barn. Jag kommer definitivt att titta närmare också på andra verktyg som det tipsas om - iPaden kan ju användas till så mycket mer än bara färdiga appar, och möjligheterna att skapa eget material för eller tillsammans med barnen är många.

onsdag 14 mars 2012

ADL - träna och motivera

Barn med autism behöver ofta träna ADL (aktiviteter i dagliga livet) eller motiveras extra mycket vad gäller till exempel påklädning, hygien och toalettbesök. Att tvätta håret på vår femåring var till exempel en procedur på 40 minuter för ett par år sedan. Vi hittade en rutin som successivt kortades ner i takt med att hon klarade av situationen. Idag kan hon tvätta håret själv även om hon oftast får hon hjälp. Hon har vant sig vid att få schampo i håret och att skölja ur det, men behöver ändå ibland lite extra motivation. Den motivationen har jag hittat genom att låtsas att det finns smurfar, barbapapor eller något annat hon tycker om i schampot. Först schamponeras de in i håret och får busa runt lite och sedan är det dags att skölja bort Smurfan, Fixarsmurfen och allt vad de heter. Tillsammans räknar vi upp alla smurfar vi kan komma på och sedan gäller det att få bort dem också.

Appen Pepi Bath tar på ett lekfullt sätt upp ADL som är kopplat till badrummet. Man väljer mellan två karaktärer, en flicka och en pojke, som bland annat badar, tvättar kläder, går på toaletten och borstar tänderna. Båda barnen tycker att Pepi Bath är kul och jag tror att den kan fungera bra som en del i träningen eller vara ett sätt att öka intresset hos barn för de här aktiviteterna. Den finns också i en gratisversion.


Bloggen Autismus Arbeitsmaterial har samlat material som man kan använda i ADL-träning under rubriken Selbständigkeit. Här hittar man sekvensbilder för bland annat påklädning och toalettbesök, och den här tecknade filmen om en liten tigerunge som går på toaletten.

tisdag 6 mars 2012

Appar med pussel

Vi har provat några olika appar med pussel som båda barnen har tyckt om. Min femåring gillar att pussla även annars medan treåringen inte vill lägga vanliga pussel. Med iPad tyckte han däremot att det var roligt från första stund.


My First App Vehicles är en väldigt bra app med fina illustrationer. Den innehåller två olika typer av pussel. I det ena väljer man antal bitar bilderna ska delas i och i det andra matchar man ihop två bilder genom att scrolla. Det här är en av min treårings favoritappar och det beror nog inte bara på att den har fordon som tema, utan även på belöningarna i form av roliga animationer när man lyckas. Appen innehåller också ett spel med kulor som är mycket uppskattat.  Här gäller det att vinkla iPaden så att kulorna placerar sig rätt. 


Recension finns på Pappas appar av den här appen och de två följande.


En dag på cirkus är en trevlig app med många små uppgifter att lösa, däribland pussel i olika former. En del av uppgifterna är lite svårare och barnen behöver min hjälp ibland för att komma vidare, vilket gör det till en bra app att sitta tillsammans med. Innehållet i appen håller barnens intresse vid liv samtidigt som man kan få till en del samspel.



Pettsons Pussel består av tre stycken pussel med temat Pettson och Findus. Pusslen har olika svårighetsgrader och man kan välja att se motiven som bakgrundsbilder. Det senare är bra eftersom de enskilda pusselbitarna är så detaljrika att det kan vara svårt att se hur de ska läggas i förhållande till varandra, men det kanske handlar mer om matchning än pusslande, när man använder den funktionen. När man lagt klart ett pussel händer det saker när man klickar på bilden, vilket kan roa barnen en stund.



Smurfs Puz är lite för svår för treåringen men femåringen klarar den galant. Smurfarna tillhör just nu hennes favoriter och hon använder den här appen ganska ofta. Man kan välja svårighetsgrad och den enklaste nivån har nio bitar, men det kan ändå bli ganska klurigt eftersom två bitar alltid byter plats med varandra. Den här appen är gratis.