Sidor

söndag 27 januari 2013

Lego



Lego är fantastiskt på många sätt. Här följer några tips på hur man kan använda det.

Bordsträning
Träna till exempel färger, matchning och bygg lika med lego.

Hitta på historier
Låt legofigurerna agera i en berättelse. Fota med iPad eller telefon och skapa en historia med hjälp av en app, till exempel någon som jag tidigare skrivit om här eller här.

Bygga lika/följa instruktioner
Bygg ihop några uppsättningar med legoklossar och fota dem. Gör en egen legobok med en app eller skriv ut på papper som man gjort här. Man kan förstås göra kort att laminera också. Som alternativ kan man göra en bok med stegvisa instruktioner till ett legobygge.

Barnets stund
Mina barn blandar duplo- och legofigurer av alla de slag och bygger saker både efter eget huvud och genom att titta på bilder. Om man själv tycker det är kul med lego är det förstås tacksamt att leka eller bygga tillsammans med barnen. Det kanske börjar som Barnets stund och utvecklas till låtsaslek.

Spel och andra idéer
Sök på Lego på Pinterest och det dyker upp massor av roliga förslag och fina bilder att inspireras av. Man kan till exempel göra en spelplan som denna och spela om vem som kan samla flest legobitar och samtidigt träna lite matematik. Den legofigur som sitter på det högsta legotornet när spelet är slut vinner. Skolburken har gjort en svensk version av spelet som går att skriva ut. Jag har ritat upp en enkel spelplan med penna och papper vid ett par tillfällen. När vi spelar spel och inte har en tärning till hands brukar jag skriva siffror på små lappar som vi drar.

Gratis appar från LEGO
Lego® Creationary - här gäller det att snabbt klura ut vad som byggs.
LEGO® App4+ - bygg en bil och kör på en bana.
LEGO® DUPLO ZOO - spel med duplodjur på zoo.
LEGO® City Fire Hose Frenzy - brandman släcker eld.

lördag 12 januari 2013

Habappar - apptips från habiliteringen

Gunilla Leander Persson, arbetsterapeut vid habiliteringen i Umeå, tipsar i bloggen Habappar om appar för barn som ännu inte kan läsa och skriva.

Jag fastnade för appen Story Creator som bloggen tipsar om. I Story Creator kan man enkelt skapa böcker med bilder från bildbiblioteket, ta nya foton eller rita bilder, samt både skriva text och spela in tal. Den är lite begränsad till sitt innehåll och man kan till exempel endast välja mellan fyra färger i ritläget, men kanske är den just därför smidig att använda i telefonen. Man får helt enkelt fokusera mer på innehållet än utformningen, vilket kan vara bra i det formatet. Jag har än så länge endast använt den i min iPhone och där fungerar den bra. Min dotter lånar gärna telefonen och fotar med och nu kan vi på ett enkelt sätt skapa små berättelser kring de bilderna. Jag kan också göra små bildserier till barnen för att till exempel förbereda dem inför någon aktivitet. Appen är gratis.



I ett tidigare inlägg har jag skrivit om några andra appar som man kan göra böcker med.