Sidor

söndag 4 september 2011

Inspirerande lekmiljö

Stockholms stadsmuseum vid Slussen har en lekavdelning kallad Torget som vi besöker med jämna mellanrum. Torget består av flera rum med uppbyggda miljöer som verkligen lockar till kreativa lekar och kan skapa samspel med andra barn. Här finns bland annat en eka vid en brygga, där man kan fiska och sedan sälja fisken man fångat i ett marknadsstånd, om man inte föredrar att bara hoppa runt bland de blå kuddarna som utgör vattnet. Båten och fiskarna tycker mitt äldsta barn bäst om och det kan i leken uppstå kontakt med andra barn som också gillar att fiska.

Förutom ekan finns det en kiosk, ett marknadsstånd och ett slott med olika skrymslen och vrår. Barnen har en egen "Pankomat" (och det stavas med P) där man kan hämta och lämna pengar. Det finns mycket att plocka med; silvriga fiskar och annan mat, frukt och grönsaker i både trä och tyg, blommor i tyg, stora och små mjukdjur, och kläder att klä ut sig i.


Även i museets utställningar finns intresseväckande scener och en del interaktiva inslag - det här är ett museum där man får använda de flesta sinnen. Precis utanför Torget står modeller av hus med figurer i miniatyr som mina barn är fascinerade av. Det finns små pallar runt glasmontrarna där barnen kan stå och titta.


Det är fritt inträde till museet och när årstiden tillåter och barnen är på rätt humör, är det väldigt trevligt att slå sig ner på uteserveringen på den stora gården.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar