Sidor

lördag 24 november 2012

Barnböcker för iPad


Vi har laddat hem några böcker från App Store och de som har gått hem hos min femåriga dotter är Vem bestämmer? av Stina Wirsén, Så gör prinsessor av Per Gustafsson och Känner du Pippi Långstrump? av Astrid Lindgren. Vem bestämmer? är gratis men man kan i appen köpa andra delar i serien. I boken om Pippi finns det en del spel inbakade medan Så gör prinsessor enbart innehåller några enklare animationer. Vem bestämmer? saknar helt sådant innehåll men Stina Wirséns uppläsning är väldigt bra. Så gör prinsessor har ingen uppläsare men man kan spela in sin egen röst.



När vi köpte en iPad tänkte jag att interaktiva böcker kunde vara ett sätt att komma igång med bokläsning med barnen. De visade inget större intresse för böcker och ville inte sitta ner någon längre stund med en bok. Det gjorde dock ingen större skillnad för läsintresset att böckerna fanns i iPaden eller hade roliga animationer. Nu nästan ett år senare så har min dotters bokintresse vuxit i takt med hennes språkutveckling och förmåga att återberätta samt hitta på egna berättelser. Hon har nu ro att sitta stilla och både lyssna eller bläddra själv.

Vi går regelbundet till biblioteket och lånar nya böcker, och vi lånar också e-böcker från Barnens bibliotek och läser på iPaden. Man fyller i ett formulär på sidan med namn, personnummer och mailadress och sedan är det bara att börja låna. Det går också att låna e-böcker från sitt vanliga bibliotek med lånekort. För att kunna läsa e-böcker på iPad behöver man gratisappen Bluefire Reader. Pappas appar har skrivit en del om e-böcker och recenserat många bokappar. Jag använder själv gärna iPaden som läsplatta eftersom den är behaglig att läsa på, och det är dessutom väldigt smidigt att låna e-böcker.


2 kommentarer:

 1. Jag vill gärna tipsa om Tove jansson och Mumintrollet: Hur gick det sen? http://www.rabensjogren.se/appar/Mumin/
  Min dotter (som INTE är visuellt lagd som dina barn verkar vara) älskar den och kan den utantill - MED finlandssvenskt uttal! :)

  Men den är kul för alla som gillar Mumin och har animeringar också. Tack för en bra blogg, förresten... ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset! Det låter som en app jag själv skulle gilla och det är ju alltid ett plus. :)

   Radera