Sidor

söndag 27 januari 2013

LegoLego är fantastiskt på många sätt. Här följer några tips på hur man kan använda det.

Bordsträning
Träna till exempel färger, matchning och bygg lika med lego.

Hitta på historier
Låt legofigurerna agera i en berättelse. Fota med iPad eller telefon och skapa en historia med hjälp av en app, till exempel någon som jag tidigare skrivit om här eller här.

Bygga lika/följa instruktioner
Bygg ihop några uppsättningar med legoklossar och fota dem. Gör en egen legobok med en app eller skriv ut på papper som man gjort här. Man kan förstås göra kort att laminera också. Som alternativ kan man göra en bok med stegvisa instruktioner till ett legobygge.

Barnets stund
Mina barn blandar duplo- och legofigurer av alla de slag och bygger saker både efter eget huvud och genom att titta på bilder. Om man själv tycker det är kul med lego är det förstås tacksamt att leka eller bygga tillsammans med barnen. Det kanske börjar som Barnets stund och utvecklas till låtsaslek.

Spel och andra idéer
Sök på Lego på Pinterest och det dyker upp massor av roliga förslag och fina bilder att inspireras av. Man kan till exempel göra en spelplan som denna och spela om vem som kan samla flest legobitar och samtidigt träna lite matematik. Den legofigur som sitter på det högsta legotornet när spelet är slut vinner. Skolburken har gjort en svensk version av spelet som går att skriva ut. Jag har ritat upp en enkel spelplan med penna och papper vid ett par tillfällen. När vi spelar spel och inte har en tärning till hands brukar jag skriva siffror på små lappar som vi drar.

Gratis appar från LEGO
Lego® Creationary - här gäller det att snabbt klura ut vad som byggs.
LEGO® App4+ - bygg en bil och kör på en bana.
LEGO® DUPLO ZOO - spel med duplodjur på zoo.
LEGO® City Fire Hose Frenzy - brandman släcker eld.

3 kommentarer:

 1. Hej, vilken toppenbra blogg du har. Vi tränar också IBT med vår son. Vi har startat ett forum på Facebook just för föräldrar som tränar IBT där vi kan hjälpas åt med tips och annat kring träningen. Hör gärna av dig om du vill få en inbjudan, gruppen är sluten. I annat fall hoppas jag det är ok att jag ibland länkar till några av dina inlägg på bloggen. Kopierar så klart inte utan gör en länk. Ha en fin dag. mvh jennyoman@hotmail.com

  SvaraRadera
 2. Tack! Vad roligt att höra att du hittat tips i bloggen som ni haft nytta av. Jag mailar dig angående forumet.

  SvaraRadera
 3. Hej, och tack för länkningen!
  :)
  Maria

  SvaraRadera