Sidor

tisdag 27 december 2011

Låtsaslek och samspel med iPad

Vi har nyligen skaffat en iPad och redan första gången jag och barnen använde den blev det tydligt vilka möjligheter den har. Till att börja med är den lätt och smidig att använda och förstås att ta med sig. Man kan lägga den emellan sig, vilket skapar bättre förutsättningar till ögonkontakt och kommunikation kring det man gör eller ser på skärmen än när man sitter bredvid varandra framför en dator. Det finns väldigt bra appar där både träning av samspel och språk kan komma in, och som framförallt väcker barnens intresse och skapar tillfällen till kontakt och umgänge. De sätter igång barnens fantasi och utvecklar deras förmåga att leka låtsaslekar.

Alla appar vi hittills provat har jag hittat genom Pappas appar, vilket är en sida jag inte skulle vilja vara utan sedan jag blivit med iPad. De ambitiösa recensionerna ger en mycket god uppfattning om apparnas innehåll och betygssättningen ger också utmärkt vägledning.

Den första appen barnen provade var Toca Tea Party som är ett litet kalas för tre personer. Man väljer duk, porslin och kakor och sedan dukas det fram saft och te. Man äter och dricker genom att trycka på kakorna och glasen eller muggarna. Ibland så spiller man och då får man torka upp med en servett. Båda barnen förstod snabbt vad det gick ut på och fyraåringen kom genast igång med låtsasleken, medan treåringen fokuserade på tekniken. Efter ett tag började dock han också låtsas och det blev ett samspel barnen emellan där turtagning och samarbete kom in. Jag var med en stund men leken fortsatte även när jag lämnat den. Parenting´s Birthday Party Playtime från samma producent, Toca Boca, har ett liknande upplägg och den har också fungerat lika bra med barnen. Här får man även välja en present vilket ger tillfälle att träna turtagning på riktigt... Dessa två appar har dessutom varit väldigt bra för leken när vi har träffat andra barn.


Andra appar från Toca Boca som stimulerar låtsaslek är Toca Kitchen och Toca Hair Salon med tema matlagning respektive frisörsalong. Båda lockar till kreativitet och fungerar både för ett och två barn, även om det senare blir lite rörigt. Toca Store är tänkt för minst två deltagare och för vår del måste jag styra leken för att det ska fungera som affärslek. Man tar rollen som affärsinnehavare eller kund och formatet underlättar för barnen att fokusera på leken; det blir naturligt att turas om att agera och man upprepar samma process ett flertal gånger genom att man väljer och betalar för en vara i taget.


My Playhome är en app som fungerar som ett dockskåp. Det har fyra rum och en familj på fem personer som man kan flytta mellan rummen, liksom man även kan flytta föremål. Det finns många detaljer att upptäcka och i barnens rum kan man till exempel lägga barnen i sina sängar eller låta dem hoppa i dem, leka med deras leksaker och blåsa såpbubblor. Båda barnen gillar den här appen och den yngsta som aldrig ägnat vare sig dockor eller dockskåp en blick, tycker att det här är kul och leker med inlevelse.


När det gäller språkträning så har alla appar olika teman där det finns många substantiv, verb och adjektiv att benämna. I My Playhome kommer prepositioner in på ett naturligt sätt, då man flyttar föremål och människor. Med Toca Tea Party, Parenting´s Birthday Party Playtime och Toca Store kan man träna nyckelrepliker som barnen kan använda i sin lek med andra barn.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar