Sidor

måndag 3 oktober 2011

Rollek växer fram

Vi har affärslek och doktorslek som moment i vårt träningsprogram, men min fyraåring har under sommaren mycket på eget initiativ utvecklat sina rollekar. En populär lek är till exempel att leka frisörsalong. Här har en del nyckelrepliker hämtats från affärsleken men jag kan också se att andra saker medverkat till utvecklingen.

Ett exempel är spel där man agerar frisör och klipper, färgar och gör olika frisyrer. Fördelarna med dessa spel är att de är metodiska och tydliga, och på så sätt har de bidragit till att lära in vilka steg man möter hos frisören. Spelo är en sida som har den här typen av spel och en mängd andra med liknande upplägg, till exempel att laga till olika maträtter eller att vara barn- eller djurvakt.


Något annat som medverkat till att frisörleken tagit fart är boken Jag vill inte kamma mig! av Tony Ross. När vi läste den pratade vi mycket om hår och att Lilla prinsessan varken vill kamma sig eller gå till frisören. Däremot vill hon gärna kamma alla i sin omgivning och ge dem nya frisyrer, vilket snart ingick i leken här hemma. 


Ett frisörset med modellera som inköptes sent i våras har också lockat till lek och hjälpt till att utveckla rolleken.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar