Sidor

onsdag 14 mars 2012

ADL - träna och motivera

Barn med autism behöver ofta träna ADL (aktiviteter i dagliga livet) eller motiveras extra mycket vad gäller till exempel påklädning, hygien och toalettbesök. Att tvätta håret på vår femåring var till exempel en procedur på 40 minuter för ett par år sedan. Vi hittade en rutin som successivt kortades ner i takt med att hon klarade av situationen. Idag kan hon tvätta håret själv även om hon oftast får hon hjälp. Hon har vant sig vid att få schampo i håret och att skölja ur det, men behöver ändå ibland lite extra motivation. Den motivationen har jag hittat genom att låtsas att det finns smurfar, barbapapor eller något annat hon tycker om i schampot. Först schamponeras de in i håret och får busa runt lite och sedan är det dags att skölja bort Smurfan, Fixarsmurfen och allt vad de heter. Tillsammans räknar vi upp alla smurfar vi kan komma på och sedan gäller det att få bort dem också.

Appen Pepi Bath tar på ett lekfullt sätt upp ADL som är kopplat till badrummet. Man väljer mellan två karaktärer, en flicka och en pojke, som bland annat badar, tvättar kläder, går på toaletten och borstar tänderna. Båda barnen tycker att Pepi Bath är kul och jag tror att den kan fungera bra som en del i träningen eller vara ett sätt att öka intresset hos barn för de här aktiviteterna. Den finns också i en gratisversion.


Bloggen Autismus Arbeitsmaterial har samlat material som man kan använda i ADL-träning under rubriken Selbständigkeit. Här hittar man sekvensbilder för bland annat påklädning och toalettbesök, och den här tecknade filmen om en liten tigerunge som går på toaletten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar