Sidor

fredag 30 augusti 2013

Tandläkarbesök

I början av sommaren blev min sexåring kallad till tandläkarbesök. Eftersom dessa har gått utan problem hittills tyckte jag inte att det behövdes mer förberedelse än vanligt, och det innebar att vi pratade om det flera gånger. Det visade sig dock när vi kom dit att det var dags för en första tandröntgen. Givetvis var det för sent att förbereda för detta på plats och även om både tandsköterskan och tandläkaren var både pedagogiska och trevliga, så gick det inte att genomföra vare sig röntgen eller undersökning.

Vi fick en remiss till en specialistmottagning med stor erfarenhet av barn, och själva undersökningen kunde genomföras utan problem vid vårt första besök där. Varje moment fick ta tid och när något kändes jobbigt fick min dotter räcka upp handen som en stoppsignal, så att hon kände att hon hade kontroll. Hon fick också ta på sig ett par solglasögon, och även om hon i vanliga fall inte är känslig för ljus så hade också dessa lugnande effekt. När det kom till röntgen så fick hon bara titta på apparaten och tandsköterskan körde ett demonstrationsprogram på mig. Här använder man inte röntgenplåtar utan man står upp och biter ytterst på en liten pinne, lutar hakan mot ett stöd och röntgenkameran roterar runt huvudet. Man behöver stå stilla och bita i pinnen i ca 20 sekunder samtidigt som kameran rör sig ganska nära huvudet.

Så, jag har lärt mig följande:

- Alltid ringa och fråga vad besöket kommer att innehålla när en kallelse kommer, och det gäller förstås inte bara tandläkaren.
- Solglasögon är bra!
- En stoppsignal är också bra i sammanhanget!
- Träna hemma på att röntgas eller vad som nu väntar under besöket. I det här fallet är det att bita på en liten plastpinne, t ex ena halvan av en klädnypa, och stå stilla i 20 sekunder med stöd för hakan. Förbereda på att kameran snurrar ganska nära huvudet och låter lite när den rör sig.

Vi ska snart tillbaka och se om det går bra att ta röntgenbilderna den här gången.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar