Sidor

lördag 19 maj 2012

Appar, appar och appar


Ett urval av appar i vår iPad just nu:

Färg, form och rörelse
Play123 - rita och lek med former och färger. Gratis.
Art of Glow - rita med symboler i neonfärger som rör sig.
Fluid - rör vid vatten. Vacker och meditativ app som är gratis. Man kan välja mellan två bakgrunder med stenar eller lägga in en egen bild. Finns också i en betalversion.
iLuv Drawing People - rita människor steg för steg. Min femåring gillar den här appen liksom iLuv Drawing Animals, som jag tidigare skrivit om.

Bokstäver
LetterSchool - forma bokstäver på ett roligt sätt.
Little Writer - forma bokstäver och skriv enkla ord på engelska. Det går att redigera innehållet och lägga in text, bild och ljud. Gratis app.
Puzzle Words - lägg enkla pussel och ord.

Klurigheter/lösa uppgifter
Bag Game - gissa vad som finns i påsen. Två eller fler deltagare turas om att välja föremål att gömma i en påse. Om det blir för svårt att ställa frågor kan man beskriva föremålet man gömt istället. Min femåring och jag tycker det här är väldigt kul och det tränar hennes förmåga att beskriva men också att lyssna på en beskrivning. Det är träning i att inte avslöja vad man gömt för tidigt heller.
Where's My Water? - hitta vägen för vattnet så att krokodilen Swampy kan duscha. Båda barnen använder appen och provar olika tillvägagångssätt för att lösa uppgifterna. Bra app att använda tillsammans med barnen, då den snabbt blir svårare.
Roxie's a-MAZE-ing Vacation Adventure - hitta bilder och samla stjärnor i en labyrint av vägar. Fin app som går hem hos båda mina barn.
Pettsons Kaffe - bedöm avståndet mellan sockerbiten och kaffekoppen. Båda barnen använder den här appen emellanåt.
Lorax - få ner en marshmallow på marken genom att flytta stenar och krossa glas och trä. Barnen och framförallt femåringen använder gärna den här appen och ber om hjälp när det blir för svårt. Bra app att använda tillsammans med barnen. Gratis.
Build Cars with Edward and Arthur - bygg kreativa bilar och testa dem på en enkel bilbana. En favorit hos min treåring.

Minnesträning
Mandalas - memory trainer - återge färgkonstallationer i olika mönster och träna bildminnet. Den här appen tycker min femåring om. De första nivåerna i appen får man gratis.
Zogaj - återge ordningen av olika föremål eller spela memory med omaka par. Man kan successivt öka svårighetsgraden. Min femåring tycker det här är roligt.
Hitta tjuven - bygger på böckerna om Lasses och Majas detektivbyrå. Vi har inte läst dem men appen fungerar bra ändå med min femåring. Det gäller att minnas ledtrådar och med uteslutningsmetoden peka ut vem som är tjuven.

Lyssna/tala
Songify - spela in ett ord eller mening och appen gör en låt av det. Kan locka fram tal. Appen är gratis men det går att köpa till fler melodier i den.
What's That Sound? - matcha ljud med bild. Vi använder gratisversionen.

Sortera/kategorisera/matcha
Sort it out 1 - sortera leksaker, fordon mm. Fin app som treåringen tycker om. Ett par kategorier är gratis och övriga får man köpa till i appen, vilket vi gjort.
Clean Up: Category Sorting - sortera leksaker, mat och kläder. Mycket enkelt utformad och gratis app.
Little Finder - matcha ord med bild. En app för en eller två användare. Om man är två stycken tävlar man mot varandra och försöker hitta rätt bild först. Man kan redigera innehållet och spela in svenskt tal. Gratis app.
Pettsons Memory - spela memory på olika sätt. Förutom klassiskt memory kan man till exempel välja att matcha ljud och bild, siffror med antal och bilder som kan associeras med varandra. Bra både för variationen och träningen. Man kan spela en eller två personer.

Låtsaslek
iMommy - sköt om en bebis i olika situationer. Min femåring gillar den här appen. Hon har använt liknande spel förut på spelo.se.
Poke Me! - kittla, mata och lek med ett monster. När femåringen väljer iMommy föredrar treåringen den här. Appen är gratis.
happyKids Veterinarian - undersök och bota djur. Påminner väldigt mycket om Toca Doctor.

Finmotorik och snabbhet
Cut the Buttons - klipp bort knappar från tyglappar. Snyggt spel som tränar fingerfärdighet och rörlighet. Roligt att spela själv eller tillsammans.
Jumping Nails -slå ner spikar på rymmen med en hammare. Jag tröttnar fort men barnen tycker om den.

Hitta appar för autism
i.AM Search - ger förslag på appar för autism utifrån behov. Den är gratis och fungerar som en katalog att söka i precis som Autism Apps.

Andra bloggar eller listor med rekommenderade appar kan man hitta till exempel här:

Autismspeaks.org - lista med rekommenderade appar för personer med autism.
Apps For Children with Special Needs
Squidalicious - lista med appar som passar barn med autism.
Pappas appar - deras listor med gratis eller prissänkta appar uppdateras dagligen. De publicerar också en ny recension nästan varje dag.
iPad-appar i skolans värld - blogg om appar.
it-pedagogtove - lista med 100 favoritappar för förskola och skola. Blogg om bland annat appar och iPad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar